Program
„Owoce i warzywa w szkole” jest kontynuacją programu „Owoce w szkole”
realizowanego w latach szkolnych 2009/2010 – 2013/2014.
Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez
zwiększenie
udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego
odżywiania
poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.
W Polsce program skierowany jest
do 1 389 600 dzieci uczęszczających regularnie do szkół podstawowych,
tj. realizujących obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego oraz dzieci
klas I-III.
Program finansowany jest ze
środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących
z budżetu krajowego (12%), a całkowity budżet programu w roku szkolnym 2014/2015
wynosi ok. 23,3 mln EUR (96,8 mln PLN).
Dzieciom uczestniczącym w
programie udostępnia się 2,3 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa
(przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe,
zdrowe) oraz soki.
Dzieci otrzymują jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewkę,
słodką paprykę,
rzodkiewki, pomidorki i kalarepę oraz soki owocowe i warzywne. Każde dziecko
uczestniczące
w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu
owocowego
i jednego produktu warzywnego.
Owoce, warzywa oraz soki nie mogą
zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.
Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny
jest zatwierdzony
dostawca lub zatwierdzona szkoła, w przypadku gdy samodzielnie przygotowuje i
udostępnia owoce i warzywa dzieciom.
![]() |
Zdrowa
lekcja
W ramach rządowego programu "Owoce i warzywa w szkole" uczniowie naszej szkoły
dnia 17.03.2015 odbyli lekcję
o zdrowym odżywianiu, czyli o tym jak bardzo ważne dla zdrowia człowieka jest
picie świeżo wyciskanych soków.
Obejrzeli pokaz wyciskania soków z owoców i warzyw a następnie skosztowały
smacznych napojów.
Wszyscy zgodnie oświadczyli, że soki świeżo wyciskane są sto razy smaczniejsze
od takich w kartonikach! Na zdrowie!