POWRÓT

Promocja zdrowia


"Jesteś tym, co jesz."
Hipokrates


Szkoła Podstawowa nr 111 w 2006 roku otrzymała CERTYFIKAT i została włączona do "Łódzkiej sieci szkół i przedszkoli promujących zdrowie" i realizuje program "SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE''

Nasza szkolna droga w kierunku promocji zdrowia rozwija się. W roku szkolnym 2020/2021 podjęliśmy działania, które pomogą przystąpić do
Wojewódzkiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie


Podstawą koncepcji SzPZ są założenia promocji zdrowia, zgodnie z którymi:



Jak przystało na Szkołę Promującą Zdrowie, 8 listopada 2021r. z okazji Międzynarodowego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, wiele klas wraz ze swoimi wychowawcami włączyło się do akcji propagowania spożywania pełnowartościowych posiłków. Uczniowie w tym dniu przygotowali śniadania w postaci kanapek oraz owocowych i warzywnych sałatek.

       

Poznawali również wartości odżywcze spożywanych produktów, kształtowali samodzielność i rozwijali kompetencje społeczne.

       

8 listopada 2020 r. obchodzony jest Dzień Zdrowego śniadania organizowany w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Z tej okazji warto przypomnieć, jak ważną rolę pełni śniadanie w codziennej diecie oraz co powinno zawierać, żeby było wartościowe.
śniadanie, podobnie jak cały jadłospis, powinno być urozmaicone, by dostarczać jak najwięcej różnorodnych składników odżywczych z różnych grup produktów spożywczych. Bardzo ważne są bez wątpienia warzywa i owoce, będące najbogatszym Ÿródłem witamin oraz mikro- i makroelementów. Nie możemy też zapominać o nabiale, chudym mięsie czy zdrowych, głównie roślinnych tłuszczach. Jednak o poranku szczególne znaczenie mają produkty zbożowe. To one dostarczają cennej energii, której nasz organizm potrzebuje do rozbudzenia po nocnym spowolnieniu, co pozwala nam sprawnie funkcjonować przez kolejne godziny, bez ataków nagłego głodu.

     

2 XI 2020 r. w świetlicy odbyły się zajęcia dla dzieci na temat prawidłowego przygotowania drugiego śniadania do szkoły. Dzieci wraz z prowadzącym planowały kompozycję zdrowych posiłków. Poznały wartość częstego spożywania warzyw 
i owoców, również picia wody zamiast kolorowych, słodkich napojów. Uczyły się piosenki o " Niezdrowym jedzeniu " by pamiętały, iż słodycze i chipsy nie są dobre dla naszego zdrowia i można je zjadać nie za często.

     


VIII Wiosenny Tydzień Promocji Zdrowia w Łódzkiej Sieci Szkół i Przedszkoli Promujących zdrowie odbył się w dniach 1-5 kwietnia 2019 roku pod hasłem: ,,ZNJADZ W SOBIE MOC" Hasło odwołuje się do roli zasobów osobistych w radzeniu sobie z sytuacjami trudnymi przez dzieci i młodzież.Udało nam się zrealizować wszystkie założone cele, a w akcji wzięła udział cała społeczność szkolna.Zwiastunem była kolorowa gazetka, która informowała uczniów, nauczycieli i rodziców jaki jest patron i kolor obowiązujący danego dnia. Hol i drzwi wejściowe zostały udekorowane oraz pojawiła się najnowsza Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.Tygodniowy projekt powstał z myślą o promowaniu zdrowego stylu życia wśród uczniów naszej szkoły. Aby to osiągnąć koordynatorki VIII Wiosennego Tygodnia Promocji Zdrowia kl.I-III p. Anna Kurzawa i Anna Styrcz-Jędrzejek oraz klasy IV-VIII Justyna Szostek i wicedyrektor Joanna Kaczkan zaplanowały szereg działań propagujących zdrowy styl życia. Nacisk położony był na zdrowe odżywianie, aktywny wypoczynek, ruch na œwieżym powietrzu a przede wszystkim chronienia tej indywidualnej dla każdego "tarczy ochronnej", broniącej nas przed trudami życia codziennego dzieci i młodzieży.
     


PONIEDZIAŁEK
W pierwszym dniu tygodnia społecznoœć szkolna ubrana była w kolorze czerwonym a patronem dnia był jogurt, który mieli przynieœć jako formę przekąski. W klasach VII i VIII został przeprowadzony trening asertywnoœci - warsztaty z psychologiem p. Agatą Gawrych, nawiązywać do hasła "znajdz w sobie moc" miały na celu doskonalenie umiejętności bycia asertywnym w grupie rówieśniczej. W klasach 4 zaś zostały przeprowadzone warsztaty przez p. M. Matecką pt. "Efekt stłuczonej szklanki" czyli o słowach, które bolą - warsztaty poświęcone relacjom rówieśniczym. Warsztaty miały uwrażliwić dzieci na język, którym się posługują oraz budować postawy empatii i szacunku wobec innych. Tego dnia również odbyły się warsztaty na temat problematyki uzależnień od środków psychoaktywnych, które przeprowadził pracownik Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej nr 3 znajdującej się przy ul. Dowborczyków 5
WTOREK
W drugim dniu tygodnia społeczność szkolna ubrana była w kolorze niebieskim a patronem dnia był sok warzywny, który mieli przynieść jako formę przekąski. Nauczyciele wychowania fizycznego p. D. Stelmasiak, p. K. Józwiak; p. J. Szostek prowadzili zajęcia sportowe w ramach konkursu Drużyna Energii. Uczniowie na lekcjach w-fu wykonywali różnego rodzaju ćwiczenia, niektóre z nich były bardzo trudne np. kozłowanie piłki koszykowej prawą ręka a lewą ręką podrzucali piłeczkę do tenisa ziemnego. Były to zadania, w których uczniowie musieli wykazać się dużą koncentracją, koordynacją oraz ambitnie dążyli do celu. Odnajdywali w sobie moc i pokonywali słabości. Wyuczone zadania nagrywali.

 

W klasie V "a" i V "d" p. J. Szostek przeprowadziła zajęcia pt." Czysta gra czyli jak przestrzegać norm etycznych w zawodach sportowych". Lekcja zaczęła się nietypowo, gdyż od niesprawiedliwego oceniania zadań wykonywanych przez uczniów. Prowadząca chciała w ten sposób wywołać burzę mózgów na temat prawidłowego oceniania innych. Wywołało to duże oburzenie i o to chodziło, ponieważ uczniowie na dużych kartach papieru mieli odrysować sylwetkę jednego z rówieśników i stworzyć model uczniowskiej postawy "fair play" oraz wskazać, na drugiej sylwetce, zachowania, które są przeciwieństwem postawy "fair play". Na zakończenie zajęć została przeprowadzona dyskusja na temat korzyści jakie może przynieść społeczności szkolnej promowanie postawy "fair play".

   



Tego dnia uczniowie klas VI uczestniczyli w warsztatach połączonych z prezentacją multimedialną z Dietetykiem – Panią Agnieszką Kaszyńską – Kaczkan, AKK Dietetyka na temat: „Zaburzenia odżywiania, piramida żywienia i komponowanie zbilansowanych jadłospisów”. Uczniowie dowiedzieli się jak ważne jest urozmaicanie posiłków , gdyż każda grupa produktów spożywczych jest Ÿródłem innych cennych dla zdrowia składników odżywczych. Na przykład produkty mleczne dostarczają wapń i białko, ale nie zawierają witaminy C, którą posiadają m.in. owoce i warzywa. Należy zdecydowanie zadbać o zmniejszanie spożywania soli i cukru, ponieważ są one zawarte w dużej iloœci w wielu produktach spożywczych oraz starać się zastępować je np.: przyprawami: majerankiem, bazylią, oregano, tymiankiem lub czosnkiem. Wspólnie wymienili zasady zdrowego odżywiania, produkty znajdujące się na piramidzie żywieniowej. Rozmawiano także o ograniczeniu oglšdania telewizji oraz komputera i innych urzšdzeń elektronicznych. Dowiedzieli się,że długotrwałe korzystanie z tych urządzeń sprzyja podjadaniu produktów niezalecanych w codziennym żywieniu,co z kolei może wpływać negatywnie na stan odżywiania człowieka i przekładać się na stan jego zdrowia. Dlatego w aktualnej piramidzie uwzględniono zalecenie, by oglądanie telewizji czy korzystanie z telefonu lub komputera ograniczyć do 2 godzin dziennie. Rozmawiano także nad koniecznością systematycznego dokonywania badań kontrolnych oraz szczególnie w wieku dorastania pomiarów wysokości i masy ciała. Prawidłowo wykonane pomiary wysokości i masy ciała są jednym z elementów kontroli rozwoju fizycznego oraz Ÿródłem wiarygodnych informacji o stanie odżywienia a właściwie zinterpretowane umożliwiają wczesne wykrywanie ewentualnych nieprawidłowości. Pani Dietetyk rozmawiała także z uczniami na temat chorób i symptomów związanych z zaburzeniami odżywiania oraz ich wpływ na życie i zdrowie człowieka.

 

śRODA
Trzeciego dnia tygodnia społeczność szkolna ubrana była w kolorze pomarańczowym a patronem dnia był sok owocowy, który mieli przynieść jako formę przekąski. Uczniowie robili zdrowe, kolorowe, kanapki, przygotowali wraz z nauczycielami stoisko ze zdrowymi sokami, przygotowując soki z pomarańczy, jabłek, czy marchwi. To stoisko cieszyło się zdecydowanie największym zainteresowaniem a zapach świeżo wyciśniętych owoców panował w naszej szkole przez cały dzień.



     


Wszystkie klasy 4 wzięły udział w warsztatach dotyczących "Zdrowych przekąsek" prowadziły je p. M. Nowicka oraz M. Arabska. Uczniowie podczas zajęć uczyli się jak wykonać pyszny budyń z kaszy jaglanej z różnymi dodatkami owoców. Efekt okazał się zdumiewający, nawet Ci co nie przepadają za kaszą jaglaną pochłoneli budyń jednym duszkiem.
 

W klasie VII a zostały przeprowadzone przez p. M. Matecką warsztaty antydyskryminacyjne prowadzono metodą Lipmana pt."Języka nienawiści".Warsztaty te mają pokazać zródła, przejawy i zagrożenia wynikające z używania mowy nienawiści.Tego dnia odwiedził nas również ratownik medyczny z łódzkiego Pogotowia Ratunkowego – Pan Paweł, który przeprowadził warsztaty na temat: „Pierwsza pomoc w nagłych wypadkach” połączone z RKO. W ramach zajęć preorientacji zawodowej nasi uczniowie poznali pracę ratownika medycznego.Zaproszony gość przybliżył uczniom na czym polega jego praca,wytłumaczył jakie studia trzeba skończyć, by móc wykonywać ten zawód.Przypomniano numery alarmowe oraz sposób prawidłowego wzywania pogotowia ratunkowego w przypadku nagłego wypadku. Uczniowie mogli przećwiczyć sposób reagowania podczas wymyślonych, zainicjowanych scenek. Kolejnym etapem warsztatów było RKO, chętni uczniowie mogli pod okiem zaproszonego gości nauczyć się na fantomie udzielania pierwszej pomocy.

   


CZWARTEK
Czwartego dnia tygodnia społeczność szkolna ubrana była w kolorze zielonym a patronem dnia był kefir, który mieli przynieść jako formę przekąski. Warsztaty z p. S. Jankiem pt. "Jak pozyskać moc", które pokazywały jak pozyskać moc z zakresu rozwoju osobistego.


 


Tego dnia w naszej szkole gościł piłkarz – Pan Damian Radowicz – właściciel Nowoczesnej Szkółki Piłkarskiej Futbol BONITO. Podczas prezentowanej prezentacji multimedialnej uczniowie dowiedzieli się jakie znaczenie w życiu każdego człowieka odgrywają ciężka praca i determinacja w osiągnięciu sukcesu. Nasz goœć od najmłodszych lat marzył o karierze sportowca,w wieku kilku lat tata zapisał go na zajęcia sportowe do szkółki piłkarskiej.Ogromny wysiłek, wytrwałość i marzenie o osiągnięciu sukcesu doprowadziły go do zagrania meczu w wymarzonym Klubie Widzewa Łódz. Szybki rozwój kariery piłkarskiej na długi czas przekreśliła kontuzja i długotrwałe leczenie połączone z rehabilitacją. Jednak wytrwałość, dążenie do powrotu na boisko sprawiły,że leczenie przyniosło skutki i Pan Damian wrócił do realizowania swojej największej pasji – czyli trenowania.Ta pełna wzruszeń prezentacja połšączona z opowiadaniem naszego gościa o swoim życiu sprawiła,że każdy z nas zdał sobie sprawę, że wiara w sukces i dążenie do realizacji pasji sprawiają, że ten sukces nadejdzie.Spotkanie obfitowało w liczne guizy dotyczące znanych piłkarzy,zasad ich diety i ćwiczeń. Omówiono zasady zdrowego odżywiania sportowców, komponowania posiłków. Uczniowie obserwowali triki wykonywane piłką, a na zakończenie ustawili się po autografy i do zdjęć. Spotkanie spotkało się z ogromnym zainteresowaniem uczniów,sprawiło, że duża częœć uczniów zaczęła myœleć nad większą aktywnoœcią fizyczną, uczęszczaniem na zajęcia sportowe po szkole.

   


W tym dniu również uczniowie podjęli się wyzwania i wzięli udział w "ZDROWYM CHALLENG" – zjedzenie cytryny i uœmiech, kto najwięcej zrobi pompek, kto najdłużej wytrzyma "pozycja miseczka ryżu szaolin" oraz wykona najwięcej przysiadów na czas, oraz burpees - padnij i powstań jak najszybciej.


     


Pan Dariusz Stelmasiak zadbał o taneczną część Wiosennego Tygodnia Promocji Zdrowia i prowadził roztańczone przerwy na wybranych długich przerwach szkolnych.

 


Dużym zainteresowaniem cieszył się Turbo Kozak prowadzony przez Pana Piotra Stelmasiaka.Uczniowie musieli wykazać się dużymi umiejętnościami z zakresu piłki nożnej i wychodziło im to bardzo dobrze.

 


PIĄTEK

W drugim dniu tygodnia społeczność szkolna ubrana była w kolorze żółtym a patronem dnia był woda mineralna, który mieli przynieść jako formę przekąski.Klasy VII i VIII w ramach SZKOLNEGO SURVIVALU wzięli udział w skąplikowanym torze przeszkód, z różnego rodzaju ciężkimi przeszkodami do pokonania. Walka z własnymi słabościami związanymi ze sprawnością fizyczną oraz lękiem przed wykonaniem trudnych zadań było nie lada wyzwaniem dla uczniów.


       


Tydzień Promocji Zdrowia obejmował wszystkie aktywności uczniów i ich umiejętności zarówno sportowe, kulinarne jak i plastyczne. Zorganizowane zostały konkursy plastyczne :
  1. „ Przestrzenna Piramida Zdrowego Żywienia”
  2. „ Zdrowe przekąski w domu”
  3. „ Zdrowo się odżywiamy i zawody związane z profilaktyką znamy”
Cały tydzień obfitował w wiele ciekawych działań podejmowanych przez uczniów wszystkich klas naszej szkoły. Wszystkim serdecznie dziękujemy za wkład w przygotowanie VIII Tygodnia Promocji Zdrowia. Oficjalne wręczenie nagród i wyróżnień odbędzie się podczas apelu szkolnego na sali gimnastycznej.

TYDZIEŃ BEZPIECZEŃSTWA

W dniach 5 - 9 października 2020r. w naszej szkole trwała akcja pod hasłem:

TYDZIEŃ BEZPIECZEŃSTWA w SP 111
Każdego dnia poruszane były inne zagadnienia dotyczące bardzo szeroko rozumianego bezpieczeństwa dzieci
Zaproszonych zostało wielu specjalistów, którzy rozmawiali z dziećmi, jak bezpiecznie i zdrowo żyć

Wczeœniej zostały ogłoszone konkursy:
- Konkurs na nagranie krótkiego filmiku - scenki dotyczącej bezpieczeństwa

- Konkurs na wykonanie prezentacji multimedialnej dotyczącej bezpieczeństwa.

                                 - Konkurs pisemny „Bezpieczeństwo na drogach” – z każdej klasy IV - VIII mogło wziąść udział 2 uczniów.

A oto pozostałe działania, które zostały przeprowadzone w tym tygodniu.

PONIEDZIAŁEK (05.X.2020 )


 

WTOREK (06.X.2020 )


 

śRODA (07.X.2020 )



CZWARTEK (08.X.2020 )



PIąTEK (09.X.2020 )



A oto laureaci konkursów w ramach TYGODNIA BEZPIECZEŃSTWA

Konkurs na wykonanie prezentacji multimedialnej

I miejsce - Maja Patuszczyk i Patrycja Szubert (VIc)

Konkurs pisemny "Bezpieczeństwo na drogach"

klasy IV - V
I miejsce - Jakub Iżykowski (Va)
II miejsce - Nikola Kowalska (Vb)
III miejsce - Michalina Kenig (Va)

klasy VI - VIII
I miejsce - Martyna Krysiewicz (VIIId)
II miejsce - Lila Janusz (VIb) i Aleksander Demontowicz (VIIa)
III miejsce - Patryk Warski (VIIIa)

Wszystkim bardzo serdecznie gratulujemy!




WARSZTATY NA TEMAT ZDROWEGO ODŻYWIANIA


9 paŸdziernika był w klasie 3c fantastycznym dniem. Od rana mieliśmy warsztaty prowadzone przez pracowników Poradni Promocji Zdrowia Miejskiego , podczas których były zagadki, krzyżówki, zabawy integracyjne, prace plastyczne oczywiście związane z tematyką zdrowego odżywiania, higieny osobistej oraz uprawiania sportu. Na koniec dnia uczniowie robili piękne, kolorowe kanapki. Było smacznie, wesoło i zdrowo. 9 paŸdziernika był w klasie 3c fantastycznym dniem. Od rana mieliśmy warsztaty prowadzone przez pracowników Poradni Promocji Zdrowia Miejskiego , podczas których były zagadki, krzyżówki, zabawy integracyjne, prace plastyczne oczywiœcie związane z tematyką zdrowego odżywiania, higieny osobistej oraz uprawiania sportu . Na koniec dnia uczniowie robili piękne, kolorowe kanapki. Było smacznie, wesoło i zdrowo. 9 paŸdziernika był w klasie 3c fantastycznym dniem. Od rana mieliśmy warsztaty prowadzone przez pracowników Poradni Promocji Zdrowia Miejskiego , podczas których były zagadki, krzyżówki, zabawy integracyjne, prace plastyczne oczywiście zwišązane z tematyką zdrowego odżywiania,higieny osobistej oraz uprawiania sportu . Na koniec dnia uczniowie robili piękne, kolorowe kanapki. Było smacznie, wesoło i zdrowo.

     



WARSZTATY KULINARNE
W dniu 15.10.2020r. w œwietlicy szkolnej pani Małgorzata Musiał i Justyną Nowak - Tomaszewską zorganizowały warsztaty z kiszenia kapusty. Uczniowie przygotowali przepyszną sałatkę z marchewką, jabłkiem oraz kiszoną kapustą, którą wczeœniej samodzielnie wykonali. Wszyscy przestrzegali zasad higieny podczas pracy( rękawiczki jednorazowe oraz maseczki ).

 

PLAN DZIAŁAŃ SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE POD HASŁEM
"Hałas niewidzialny wróg" w Szkole Podstawowej Nr 111 w Łodzi na rok szkolny 2020/2021

plan działań (pobierz plik.pdf)

19 X 2020 r. w œwietlicy szkolnej odbyły się zajęcia pt: "Witaminy w sadzie i ogrodzie". Wspólnie z dziećmi omawialiœmy rolę witamin w zdrowym żywieniu człowieka. Dzieci miały za zadanie wykonać obfity kosz z darami jesieni. I tak powstał piękny tęczowy kosz pełen kolorowych owoców i warzyw "Witaminki".

   



POWRÓT